Any One Can Ride; fietsen voor blinden

Zelfstandig fietsen voor mensen met een visuele beperking; is dat mogelijk? Volgens ‘Any One Can Ride’-coach Yossi Kat uit Israël kan dit zeker. Hij ontwikkelde het SPACE-concept, waarbij blinden leren om zelfstandig te fietsen met ondersteuning van een buddy (verzorger, coach, vriend of vrijwilliger). SPACE staat voor ‘SmileProtectAdjust, Care, Encourage’, oftewel  ‘lach, bescherm, pas aan, zorg en moedig aan’. De vertrouwensrelatie tussen blinde fietser en buddy is belangrijk. 

De buddy rolschaatst naast de blinde fietser en corrigeert met verbale aanwijzingen en lichte schoudertikjes. Bij de eerste pogingen komt de balans vanzelf, omdat de fietser meteen op fietssnelheid wordt gebracht, voortgeduwd door de rolschaatsende buddy. Wereldwijd hebben meer dan 20.000 mensen aan ‘Any One Can Ride’ en SPACE deelgenomen.

Ook in Nederland?

Loendersloot Consultancy brengt als innovatief lid van de Dutch Cycling Embassy het ‘Any One Can Ride’-concept graag naar Nederland. Wij organiseerden daarom op 24 en 25 februari jl. diverse demonstraties in Nederland in samenwerking met ‘Any One Can Ride’-oprichter Yossi Kat. Yossi liet zien hoe hij de blinde medemens zelfstandig laat fietsen. Ervaren Nederlandse fietscoaches van het Dutch Bicycle Centre kregen hierbij coaching van Yossi om het concept ook uit te proberen. Een visuele impressie van de sessie in Nijmegen kunt u via deze YouTube-video bekijken, met dank aan onze blinde superhelden Twan (17) en Petra (43).

Ook in Eindhoven deed Yossi een geslaagde demonstratie. Het Algemeen Dagblad was erbij en maakte een reportage.

Samenwerking

Na de succesvolle Nederlandse demonstraties zoeken wij nu naar samenwerking met partners voor zowel de financiering als de organisatie van een pilot-project. Dit doen wij uiteraard met belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking. Ook werken we samen met het Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag. Kunt uw organisatie helpen om een volwaardige pilot van de grond te krijgen? Neem dan contact op met ons op.