Onderzoek laat wens voor meer Flo’s zien

Flo, de persoonlijke snelheidsadviseur voor fietsers, is geliefd en populair bij fietsers. Dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit Utrecht. Het liefst zouden gebruikers er meer zien.

Sinds begin 2017 draait Flo met succes op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht; een druk bereden fietsroute. Met een haasje, duim omhoog of schildpad krijgen fietsers informatie of ze respectievelijk door moeten trappen, snel genoeg gaan of juist langzamer moeten gaan fietsen om groen licht te krijgen.

Dat concept lijkt aan te slaan. De meeste gebruikers zouden Flo op meerdere plekken in de stad willen zien. Sommige mensen fietsen er zelfs voor om, blijkt uit het onderzoek. Bovendien geeft Flo ook meetbaar resultaat. In de spits, waneer de VRI een starre regeling kent, is er sprake van 3 procent betere doorstroming. Buiten de spits, wanneer de regeling verkeersafhankelijk is, verbetert de doorstroming zelfs met 8 procent. Uit observaties bleek dat meer mensen het groene licht haalden in vergelijking zonder Flo.

Ook in de beleving van de fietsers heeft Flo een positief effect. Verkeersdeelnemers ervoeren significant meer doorstroming, minder drukte en vonden het prettiger fietsen. “Ik ga deze route vaker nemen om te zien of het werkt, leuke afleiding voor onderweg”, aldus een respondent. De symbolen werken goed en zorgen voor plezier. Een andere respondent: “Mijn kinderen zijn elke dag weer benieuwd welk diertje ze nu weer krijgen.”

De onderzoekers zien dat meer fietsdata uit de markt het Flo nog betrouwbaarder en prettiger kunnen maken. Ook meerdere Flo’s op belangrijke fietsroutes zouden extra helpen. Daarmee zouden ook groepen fietsers van advies kunnen worden voorzien.